0229-540 996

MONUMENTEN; INGEWIKKELD OF EEN UITDAGING?


Het verbouwen of restaureren van een monumentaal pand is altijd een ingewikkelder traject dan bij bijvoorbeeld een regulier woonhuis. Restauratie is een vak apart en er komen veel bijkomende zaken als vergunningen, bouwplannen, wetten en regels bij kijken. Het is verstandig om hier een specialist bij te betrekken die op al deze vlakken ondersteuning kan bieden. Door jarenlange ervaring kan Maarten Koning u een helpende hand toereiken. Met ontzettend veel kennis over historische gebouwen, ervaring met desbetreffende vergunningen en oog voor detail is hij dé persoon die uw monumentale pand professioneel en geheel naar wens kan verbouwen of restaureren. De authentieke details en sfeer blijven behouden, maar u leeft met de gemakken en het wooncomfort van vandaag de dag.

 

Het traject
Het verbouwen of restaureren van een monumentaal pand begint bij een historisch onderzoek. Hoe was de situatie vroeger? Wat is bouwtechnisch en ruimtelijk mogelijk? En wat willen we behouden of juist terugbrengen naar hoe de situatie toen was? Uiteraard worden ook de wensen en behoeften van de klant met betrekking tot de woning uitvoerig besproken. Dan gaan wij als tekenbureau en mogelijke aannemer samen met de klant een plan opzetten hoe wij het historische pand kunnen verbouwen naar het pand van hun dromen met behoud van de karakteristieke eigenschappen maar naar de hedendaagse maatstaven, de eisen van nu. Daarom is het voor ons van groot belang op volledig op de hoogte te zijn van alle wetten en regels betreft de restauratie of verbouwing van een monument. Deze regels en wetten van de gemeenten of het rijk kunnen namelijk per type monument verschillen. Zodra wij tot een overeenkomst zijn gekomen wat betreft ontwerp en bouwplan kunnen wij de nodige vergunningen voor u aanvragen en de start van de restauratie of verbouwing inzetten.

 

Wat wordt beschouwd als monument?
Nederland telt momenteel 62.000 monumenten. Dit zijn gebouwen of andere objecten die om hun nationale cultuurhistorische waarde door de Rijksoverheid zijn aangewezen als beschermd monument. Iets meer dan de helft van deze monumenten wordt gebruikt als woonhuis.

Er zijn verschillende soorten monumenten:

Wilt u zeker weten of een pand of object een monument is? Raadpleeg het monumentenregister.
Hier worden echter niet alle monumenten vermeld. In dit geval kunt u op de website van de desbetreffende gemeente zoeken naar de status van het pand.


Voor- en nadelen
Indien u overweegt een monumentaal pand te kopen, doet u er goed aan de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. Het is namelijk niet zomaar iets…

Voordelen

Nadelen

Mocht u informatie willen inwinnen over financieringsmogelijkheden en fiscale voordelen, kunt u terecht bij www.restauratiefonds.nl. Deze website bevat een speciale tool “Wat past bij mij” welke u kunt invullen om zo uitkomst te ontvangen over welk type financiering geschikt is voor uw persoonlijke situatie.

 

Kortom, laat u goed informeren over de mogelijkheden, bijkomende kosten en toekomstig onderhoud. Maarten Koning kan u hiermee ondersteunen. Indien gewenst kunt u een bezichtiging met Maarten inplannen, zodat hij de bouwtechnische staat van de woning, verbouwmogelijkheden en verwachte onderhoudskosten voor u kan inschatten.

 

Download hier uw brochure

Laat uw e-mailadres achter en ontvang de brochure in uw mailbox.

Download hier uw brochure

Laat uw e-mailadres achter en ontvang de brochure in uw mailbox.

Download hier uw brochure

Laat uw e-mailadres achter en ontvang de brochure in uw mailbox.

0229 540 996

Pin It on Pinterest