0229-540 996

Stolpen vormgeven met respect voor traditie

Maarten Koning verbouwt en renoveert monumentale stolpen, maar ontwerpt en bouwt net zo karaktervol compleet nieuwe. Hij is ook betrokken bij historisch onderzoek en lid van Vrienden van de Stolp. De selfmade man dankt zijn succes aan een duidelijke eigen visie die, net als zijn ontwerpen, is gevormd door het verleden. Een monoloog van een autoriteit.

 

“In de jaren zeventig fietste ik dagelijks naar school langs vele boerderijen. Onbewust doorgrondde ik de bouwkundige schoonheid. Thuis op het land en in de kas zag ik hoe je alles kon laten groeien, als je het maar de juiste aandacht en tijd gaf. En ik leerde hoe je met weinig middelen iets moois kon maken dat ook nog eens lang meeging. Dat is de basis van alles wat ik nu uitstraal en maak.

Het was ook de tijd waarin de huizen en het landschap op de schop gingen. Mechanisatie rukte op en bochtige wegen werden rechtgetrokken. Alles voor economische groei. Op school kreeg ik lessen Perspectief. Als beelddenker zag ik na twee lijnen op het bord al wat de leraar ging tekenen. Ik wilde bouwen. Op míjn manier. Nog steeds spoor ik jongeren aan om het vooral anders te doen dan de leraar. Kijk, ontdek en durf. De praktijk is je beste leermeester. Alleen zo creëer je je eigen stijl.

‘De praktijk is je beste leermeester. Alleen zo creëer je je eigen stijl’

Toverwoord
Vroeger maakten we alles met de hand en moest overal een profieltje aan. Gereedschap was duur en tijd goedkoop. Tegenwoordig ligt gereedschap bij de Action en is tijd een schaars goed. Alles moet voldoen aan dat ene toverwoord: efficiëntie, zelfs als vormgeving en het vakmanschap moeten wijken. Weg ambachtelijke profieltjes.

Mijn toverwoord is vormgeving. Wat iemand mooi vindt, is natuurlijk afhankelijk van persoonlijke smaak, maar je kunt wél iets maken met respect voor traditie, met de juiste verhoudingen, materialen en karakteristiek. Met gevoel voor het doel, net als in bijvoorbeeld de auto-industrie: wordt het een racer of klassiek model, een stoere tweezitter of praktische gezinswagen?

Maximaal wonen
Voor elk project kijk ik eerst naar de omgeving en zijn verleden; bij verbouwing ook naar de bestaande woning. Wat is nog bruikbaar als erfgoed? Waar ligt het uitzicht en hoe draait de zon? Zoeken naar de grenzen van de regelgeving. Gezond binnenklimaat. En natuurlijk oog voor budget. Maximaal wonen met zo min mogelijk bouw- en energiekosten. Samen met de opdrachtgever vorm ik een ideaal totaalplaatje. Een ontwerp waarin al zijn wensen samenkomen, maar dat hem tot zijn enthousiasme evengoed volledig verrast.”

 

Bron: Buitengewoon Klaver magazine, najaar 2017

Download hier uw brochure

Laat uw e-mailadres achter en ontvang de brochure in uw mailbox.

Download hier uw brochure

Laat uw e-mailadres achter en ontvang de brochure in uw mailbox.

Download hier uw brochure

Laat uw e-mailadres achter en ontvang de brochure in uw mailbox.

0229 540 996

Pin It on Pinterest